Tuesday, December 21, 2010

Analisa Fundamental


ANALISA FUNDAMENTAL
20 Disember - 24 Disember 2010

Salam buat semua. Minggu lalu ialah minggu yang penuh cabaran. Walau bagaimanapun, Analisa Fundamental saya bahawa Euro masih lemah adalah tepat. Berikut adalah Analisa Fundamental saya buat minggu ini.

Focus saya akan lebih kepada Euro/Usd kerana bagi saya bila anda berdagang dengan menggunakan Fundamental, anda harus mengabungkan matawang yang paling kuat dan yang paling lemah. Jadi, saya telah memilih matawang Euro/Usd. Sepanjang minggu ini juga kami akan tetap memberi anda nasihat tentang Analisa Fundamental dan Technical setiap hari melalui ‘Live Trade’ di FB Trading Room. Bagi pelajar yang belum mempunyai FB, sila adakan dengan segera dan ambilah kesempatan ini sekarang.

Euro pada minggu lepas adalah penuh dengan votaliti tetapi mengakhiri minggu lepas diparas ia bermula. Pada minggu ini menuju cuti Krismas, kita hanya mempunyai penunjuk berita (news indicator) yang sedikit. Berikut ini adalah berita dan data yang akan dikeluarkan dari Europa:

1. German PPI (Index Harga Pengeluar): Isnin, 20/12. Harga Pengeluar telah meningkat secara berperingkat dalam dua bulan terakhir. penjana tenaga elektrik Eropah melihat kenaikan 0.4% bulan lepas. Kenaikan harga ini dijangka lebih rendah untuk bulan ini.

2. Current Account (Akaun Semasa): Isnin, 20/12. Berlawanan dengan angka neraca perdagangan, akaun semasa, termasuk juga perkhidmatan dan wang tunai di campurkan dengan barangan, adalah dalam situasi defisit. Bulan lalu melihat defisit mengecewakan – 13.1 bilion. Pada bulan ini Euro mengharapkan deficit yang kecil.

3. Consumer Confidence (Keyakinan Pelanggan): Isnin, 20/12. Angka rasmi survey dari Eurostat adalah 2300 orang pelanggan. Euro sudah berada di zon negatif untuk masa yang lama. Score/Angka -10 pada bulan lalu mungkin akan juga untuk bulan ini atau ia juga dijangkakan lebih rendah. Jika anda tinggal di Europa, adakah anda akan berbelanja lebih dengan situasi kewangan sekarang yang tidak menentu?

4. German GFK Consumer Climate (Iklim Pelanggan GFK Jerman): Selasa, 21/12. Ekonomi terbesar Eropah melihat peningkatan yang mengejutkan dalam kepercayaan penggunanya bulan lepas. 2000 pelanggan telah mendorong score kepada 5.5 mata. Bagaimanapun dengan situasi di Europa yang belum lagi pulih saya jangkakan ia tidak akan mengeluarkan data yang lebih baik dari bulan lepas.

5. Belgium NBB Business Climate (Iklim Perniagaan NBB): Rabu, 22/12. Walaupun Belgium adalah negara yang kecil, tinjauan terhadap 6000 perniagaan selalunya akan menggerakan Euro baik untuk naik atau turun. Bulan lalu hebat, dengan kenaikan di atas paras 0 (kosong) kepada 0.8. - keadaan peningkatan yang baik setelah waktu yang lama di paras rendah. Bagaimanapun, saya tidak berapa yakin kalau data ini boleh melepasi 0.8 untuk bulan ini.

6. French Consumer Spending (Pebelanjaan Pelanggan Perancis): Khamis, 23/12. Ekonomi kedua terbesar di Eropah ini melihat pebelanjaan yang tidak menentu. Setelah naik secara mengejut dua bulan yang lalu, pebelanjaan pelanggan tiba-tiba jatuh untuk data bulan lepas. Kenaikan kecil dijangka untuk bulan ini ataupun dibawah apa yang dijangkakan.

Minggu ini bagi pendapat saya adalah minggu yang masih boleh trading tetapi akan penuh dengan votality kerana mendekati penghujung tahun. Saya menjangkakan Euro berpeluang memcecah 1.300 pada minggu ini. Euro telah melahirkan lebih banyak masalah. Pada masa ini kebanyakan pelabur tidak mahu memegang Euro. Saya juga ada mengatakan bahawa jika anda mendagang Forex, anda harus memikir anda adalah pelabur. Jika anda pelabur, adakah anda mahu menyimpan atau memegang Euro bila keadaan kewangannya masih tidak menentu?

Lima Tahun CDS Spread( 5 Year CDS Spread) Ireland, Portugis dan Sepanyol telah membesar. Rating terhadap Euro dan bank- bank disana juga telah diturunkan tarafnya yang akan membuat para pelabur tidak mahu lagi memegang atau memiliki euro.

Dengan Analisa Fundamental saya terhadap Euro, kebarangkaliaan bahawa Euro akan jatuh adalah amat tinggi. Tetapi anda tetap harus berhati-hati kerana hanya pada satu hari yang sama, Euro boleh naik dan jatuh semula pada paras yang lebih rendah (high votality within the same day). Jadi apabila anda mahu SELL EURO/USD, anda harus pilih pada Resistance yang jelas dan ini adalah bak Technical.

Untuk USD pula ia akan naik kerana Risiko Disebalik (Risk Aversion). Apa itu risk aversion?
Risk Aversion berlaku apabila matawang yang digandingkan dengan USD seperti Euro mengalami masalah, USD akan menjadi matawang pilihan pelabur secara tidak langsung walaupun ekonomi di America belum pulih sepenuhnya. Pada masa inilah USD akan menggambil kesempatan untuk menggukuhkan matawangnya.

Jadi bagi saya begitu jelas bahawa saya akan memilih untuk SELL Euro/Usd untuk minggu ini. Tetapi saya akan masih Trade on News dan pilih masa yang paling sesuai untuk memasuki dan keluar market.

Sampai jumpa and di Live Trading’ via FB dan jaga margin anda semasa trading dan ‘Plan Your Trade’ & ‘Plan It Right’

Terima Kasih

Nazril Sabtu
Fundamental Analysis
NusajayaFX.com
Copyright of Nusajaya Wealth Management Pte Ltd
20th December 2010